Contant geld en vijf auto’s in beslag bij verdachten witwassen in beeld door hack Encrochat

De politie heeft in een onderzoek naar witwassen aanhoudingen verricht en beslag gelegd op contant geld en vijf auto’s. De verdachten kwamen in beeld door Encrochat.

Naar aanleiding van informatie uit versleutelde Encrochat berichten kwam de politie twee verdachten van 28 en 31 jaar oud op het spoor. Uit het onderzoek kwamen ongebruikelijke transactiemeldingen naar voren. Op basis daarvan werd onder meer een financieel onderzoek ingesteld, dat uiteindelijk leidde tot de aanhoudingen dinsdagochtend en de doorzoekingen in een bedrijfspand in Nieuw-Dordrecht, drie woningen in Emmen en een bedrijfspand in Groningen.

Bij de zoekacties werden specialisten van Defensie ingeschakeld. Zij beschikken over gespecialiseerde zoekteams die moeilijke zoekopdrachten kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of in ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. Er zijn uiteindelijk vijf auto’s in beslag genomen en een hoeveelheid contant geld. De verdachten zitten vast en de politie doet verder onderzoek.