Controle verdachte met lachgas leidt naar vuurwapen in tasje en agenten met getrokken wapen

Een controle van een jongeman met een ballon lachgas heeft in Steenwijk geleid tot de inbeslagname van een vuurwapen in een tasje.

Agenten zien afgelopen nacht rond 4.50 uur een jongeman bij een scooter in het horecagebied staan. Hij heeft volgens de politie een lachgasballon in zijn handen. De agenten waren van plan de jongeman bij de scooter aan te spreken omdat lachgas en rijden op een scooter een slechte combinatie is. Tijdens het gesprek blijkt dat de jongen zich niet kan legitimeren. Om toch achter zijn identiteit te komen wil de politie in zijn tasje kijken. Vervolgens wordt het tasje overgedragen aan een vriend wat opvalt bij de agenten die verder onderzoek verrichten.

Bij doorzoeking blijkt er een vuurwapen te liggen in het tasje. De jongeman van 21 jaar wordt dan aangemerkt als verdachte en wordt aangehouden door de agenten. Er worden ook extra eenheden ter plaatse geroepen. De aanhouding gaat niet zonder slag op stoot. Een andere jongeman gaat zich ermee bemoeien en probeert de al aangehouden verdachte te ontzetten. Daarbij moet pepperspray worden gebruikt. De verdachte van het vuurwapen weet in het tumult te ontkomen maar wordt door een agent ingehaald.

Op een gegeven moment probeert de verdachte opnieuw te ontsnappen waarna een agent een vuurwapen trekt en waarschuwt dat hij zal gaan schieten. De verdachte geeft zijn vluchtpoging op en kan vervolgens zonder problemen worden aangehouden. De andere jongeman die de aanhouding hinderde werd ook aangehouden. Het wapen is in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek in deze zaak.