‘Corrupte agent lekte honderden keren geheime info aan Twentse criminelen via Encrochat’

Een politieagent uit Hengelo zou honderden keren vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan Twentse criminelen. Hij zou dit onder meer voor drugs hebben gedaan.

Dat schrijft RTV Oost op basis van onderzoek van de politie. De agent zou van april 2019 tot en met december 2020 namen, adressen, kentekens en verslagen van observaties hebben opgezocht en bekeken in de politiesystemen. De vertrouwelijke informatie werd vervolgens via een crimineel contact van de agent doorgespeeld via Encrochat. Het ging meestal om het bekijken van gegevens of informatie over bekende personen uit het criminele milieu in Twente.

De politie kwam de agent op het spoor tijdens het onderzoek naar Encrochat. Er werd een grote hoeveelheid versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen gekraakt en uitgelezen. De verdachte agent werd uiteindelijk december 2020 aangehouden van ambtelijke corruptie, schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. De rechtszaak tegen de man gaat naar verwachting in maart 2022 van start.