Crimineel VPN-netwerk topcriminelen offline gehaald bij grote internationale actie

De politie heeft een crimineel VPN (Virtual Private Network) uitgeschakeld.

Bij een gezamenlijke actie van verschillende opsporingsdiensten werd Safe-Inet uitgeschakeld. Het VPN-netwerk is uitgeschakeld en de infrastructuur in beslag genomen. De inbeslagname vond plaats in Duitsland, Nederland, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De actie werd uitgevoerd in het kader van het European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT).

Safe-Inet was al meer dan tien jaar actief. De grootste cybercriminelen gebruikten het, meldt een woordvoerder. Onder hen bevonden zich de criminelen achter de Bitpaymer en Sodinokibi ransomware. De VPN-dienst verkocht z’n diensten tegen hoge bedragen aan de criminele onderwereld. Met anonieme VPN-verbindingen van wel vijf lagen zette het zichzelf in de markt als een van de best beschikbare opties om onderschepping door de autoriteiten te vermijden.

De opsporingsdiensten traceerden wereldwijd zo’n 250 bedrijven die met behulp van dit VPN door criminelen werden bespioneerd. De verschillende opsporingsdiensten waarschuwden vervolgens deze bedrijven voor een op handen zijnde ransomware-aanval op hun systemen. Hierdoor konden de bedrijven maatregelen nemen tegen zo’n aanval. In een aantal landen lopen nog onderzoeken naar gebruikers van het netwerk die mogelijk nog vervolgd zullen gaan worden.

© Politie