In Europa is bij een gezamenlijke actie van verschillende politiekorpsen een criminele organisatie opgerold die ruim 680 miljoen euro zou hebben verdiend.

De organisatie was volgens Europol onder meer betrokken bij liquidaties en grootschalige smokkel. De hoofdverdachte en leider van het criminele netwerk is een 48-jarige man uit Litouwen. De verdachte werd in Spanje aangehouden. Verder heeft de politie 21 andere verdachten aangehouden in Polen, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk.

Uit onderzoek blijkt dat de groep drugs en sigaretten smokkelde naar het Verenigd Koninkrijk. Het verdiende geld werd vervolgens naar Polen gesmokkeld en via wisselkantoren witgewassen en geïnvesteerd in onroerend goed in Spanje en andere Europese landen. Om de autoriteiten voor te blijven werd gebruik gemaakt van PGP’s en contraspionage.

Bij de acties zijn in totaal veertig invallen gedaan waarbij voor ruim 8 miljoen euro aan cash, diamanten, goudstaven, juwelen en luxe voertuigen werd aangetroffen en in beslag genomen. Het onderzoek werd in 2016 op aanwijzingen van de autoriteiten in Litouwen gestart.