Criminelen doen zich voor als bankmedewerker en maken geld buit met ‘spoofing’

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar oplichting via de telefoon waarbij criminelen zich middels spoofing voordoen als een ander, zoals bijvoorbeeld een bank.

In twee gevallen werd afgelopen week aangifte gedaan bij de politie Westland. De slachtoffers werden gebeld door oplichters die zich voordeden als medewerkers van een bank. Ze vertelden de slachtoffers dat er verdachte transacties waren gezien op hun rekeningen, en dat hun geld mogelijk niet veilig was. Vervolgens werd gevraagd het geld over te maken naar andere rekeningen.

De daders vertelden de slachtoffers dat ze nog terug zouden bellen met verdere instructies. Deze instructies kwamen echter niet en het geld was verdwenen. De oplichters leken te bellen met een telefoonnummer van de bank van de slachtoffers. Dit is echter niet het geval, het zou zelfs kunnen dat de daders zich niet eens in Nederland bevinden. Deze truc, ook wel spoofing met telefoonnummers genoemd, wordt vaker gebruikt bij oplichting via de telefoon.

De politie waarschuwt nu voor deze vorm van oplichting. Een bank zal klanten nooit telefonisch vragen geld over te boeken naar andere rekeningen of pincodes. Wordt je gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker hang direct op en neem contact op met je bank of de politie.