Dailymotion veroordeeld tot het betalen van miljoenen euro’s boete voor illegale uploads

De website Dailymotion waar video’s geupload kunnen worden is veroordeeld tot het betalen van miljoenen euro’s in verband met illegale video’s op het platform.

De rechter in Rome bepaalde dat Dailymotion verantwoordelijk is voor illegale uploads van gebruikers. De dienst moet de video’s op verzoek van het Italiaanse mediabedrijf RTI verwijderen. Het bedrijf had een rechtszaak angespannen in verband met schending van het auteursrecht.

Wanneer rechthebbenden een video tegenkomen op het platform kan er een verzoek worden ingediend bij de website waarna de video vervolgens offline wordt gehaald. De rechtbank heeft nu bepaald dat Dailymotion ook verantwoordelijk is wanneer een video niet specifiek wordt aangegeven door de rechthebbenden. Volgens de rechter moet er ook worden ingegrepen als een video een titel van een programma heeft en/of een watermerk van een mediabedrijf.

Dailymotion zegt dat het niet meer kan doen dan aangegeven video’s verwijderen, maar daar was de rechter het niet mee eens. Op het platform waren volgens RTI ‘honderden’ auteursrechtelijk beschermde programma’s te vinden, zoals onder meer Big Brother en Celebrity Island.

Het platform moet nu een boete van 5,5 miljoen euro betalen. Daarnaast moeten illegale uploads strenger worden aangepakt. Als dat niet luk zal Dailymotion per illegale video 5000 euro boete opgelegd krijgen.