De ‘vredestichtende’ vrienden bij dodelijke vechtpartij Wallen blijken agressors

Uit onderzoek en analyse van de camerabeelden van de vechtpartij op de Wallen in Amsterdam waarbij Robert Gerritsen om het leven kwam, komt een heel ander beeld naar voren dan eerst gedacht. Gerritsen en zijn vrienden blijken de agressors te zijn geweest.

De vechtpartij duurde heel lang zeker zo’n tien minuten. Op de beelden is te zien dat de vriendengroep uit Voorthuizen veel geweld gebruikten tegen de drie Roemenen. Vijf van hen worden nu vervolgd voor openlijke geweldpleging. Direct na de vechtpartij kwamen verhalen naar buiten dat Gerritsen en zijn vrienden een vechtpartij tussen Oost-Europeanen en een groep lichtgetinte mannen wilde sussen en daarvan het slachtoffer zijn geworden. Hier blijkt, na het bestuderen van camerabeelden, helemaal niets van te kloppen.

Te zien is hoe de groep Nederlanders de Roemenen achtervolgen en mishandelen na een eerste confrontatie op de Oudezijds Achterburgwal. De Roemenen die eerder als de aanstichters werden gezien zijn door de rechtbank in afwachting van hun rechtszaak op vrije voeten gesteld. De rechtbank vindt dat hun beroep op noodweer ‘niet als volstrekt onaannemelijk terzijde moet worden geschoven’.