‘DEA vroeg permissie om ‘El Chapo’ te liquideren’

Uit gelekte Wikileaks documenten is gebleken dat de Amerikaanse DEA permissie heeft gevraagd aan president Barack Obama om de beruchte drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman Loera te liquideren. Zijn antwoord was, neen. Dit meldt TierraDelNarco.com.

De DEA had naar nu blijkt de verblijfplaats van ‘El Chapo’ ontdekt en vroeg daarop het Witte Huis om permissie om de drugsbaron te liquideren. Het antwoord van Obama was, neen. Dit omdat Obama geheime acties in Mexico op morele gronden niet goedkeurt.

Guzmán begon zijn criminele carrière in de jaren ’80 aan de zijde van Miguel Ángel “El Padrino” Félix Gallardo, destijds Mexico’s voornaamste drugsbaron. Nadat Félix Gallardo werd gearresteerd startte Guzmán zijn eigen drugskartel.

In 1991 werd hij gearresteerd, maar door het betalen van USD $50.000 aan een politiecommissaris wist hij vrij te komen. Hij heeft ook eens een politie-officier in Jalisco USD $1 miljoen en vijf auto’s geschonken in ruil voor het ongehinderd landen van een aantal met drugs volgeladen vliegtuigen. Ook is hij bekend vanwege het graven van tunnels bij Douglas (Arizona) onder de grens met de Verenigde Staten.

In mei 1993 poogden leden van het Tijuanakartel van Ramón Arellano Félix, de aartsvijand van de Confederatie, El Chapo te vermoorden op de parkeerplaats van het vliegveld van Guadalajara. Deze aanslag mislukte; de moordenaars van het Tijuanakartel verwarden El Chapo (volgens de officiële lezing) met kardinaalJuan Jesús Posadas Ocampo, die daarbij het leven liet. Na deze aanslag probeerde El Chapo te vluchten naar Guatemala, maar werd bij de grens herkend en gearresteerd. Desalniettemin bleef hij zijn kartel vanuit de gevangenis runnen, en hield hij er een luxueuze levensstijl op na. Enkele dagen voordat hij zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten besloot hij te ontsnappen. Hij verschuilde zich in een wasmand nadat hij een groot aantal bewakers had omgekocht.

In 2004 en 2005 heeft de Mexicaanse politie hem op een haar na te pakken gekregen; bij beide situaties wist hij op het laatste moment te ontsnappen, hoewel de politie wel enkele familieleden wist te pakken. Momentele geldt hij als een van Mexico’s meest gezochte criminelen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het extreme drugsgeweld dat de steden Nuevo Laredo, Reynosa and Matamoros plaagt. De Drug Enforcement Administration (DEA) heeft $5.000.000 uitgeloofd voor informatie die naar zijn arrestatie kan leiden.

Volgens recente berichten zou Guzmán zich bevinden in Guatemala of Honduras. In maart 2008 ging het gerucht dat hij in Guatemala om het leven zou zijn gekomen. In 2009 verscheen El Chapo op de lijst van rijkste mensen ter wereld van Forbes op de 701e plaats met een fortuin van een miljard dollar.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl