Designerkleding, horloges en crypto in beslag bij verdachte Ponzi-fraude in Purmerend

In een onderzoek naar miljoenenfraude met cryptovaluta heeft de FIOD een verdachte aangehouden en onder meer designerkleding, horloges en crypto in beslag genomen.

De 27-jarige verdachte werd vorige week woensdag aangehouden bij een actie van de FIOD. In zowel Purmerend als Assendelft zijn doorzoekingen gedaan en hierbij is er beslag gelegd op digitale gegevensdragers en cryptowallets. Daarnaast zijn een auto, sieraden, horloges, merkkleding en –schoenen afgepakt. Verder trof de politie een wapen met munitie aan.

Het ging volgens een woordvoerder om een zogenaamde Ponzi-fraude, een soort piramidespel. De verdachte deed alsof hij het door slachtoffers ingelegde geld investeerde in cryptovaluta en daarbij een hoog rendement behaalde. Zodra klanten vroegen om uit te keren, werd de uitkering verricht met vers geworven investeringsgeld. Ondertussen deed de verdachte grote privé-uitgaven met het door slachtoffers ingelegde geld. Op deze wijze werd er een steeds grotere schuldenlast opgebouwd die uiteindelijk leidde tot het niet kunnen uitkeren van ingelegd vermogen. Het vermoeden bestaat dat verdachte het ingelegde geld vooral gebruikte voor privé uitgaven en besteedde bij luxe winkels, restaurants en hotels.
 
Het is niet de eerste keer dat de man in een soortgelijke zaak als verdachte in beeld komt. In 2018 zou hij met een grotere fraude rond de zes miljoen euro buit hebben gemaakt. Met het geld zou hij onder meer in privéjets hebben rondgevlogen. Het OM eiste in deze zaak 3 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod van 5 jaar. Voor de nieuwe zaak zit de man vast in afwachting van verlenging of opheffing van zijn voorarrest.