Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

DNA-matches inzake zware vuurwapens en gestolen container met drugs bij onderzoek woonwagenkamp

In het onderzoek rond operatie Alfa, waarbij er een inval werd gedaan op een woonwagenkamp in Oss, zijn DNA-matches naar voren gekomen.

Dat bleek vandaag tijdens een pro-formazitting. Op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss werden bij invallen in november 2019 grote hoeveelheden cash, drugs en zware vuurwapens gevonden. Specialisten van Defensie vonden in een bosgebied bij het kamp meerdere verborgen ruimtes in de grond. In die ruimtes werden grote hoeveelheden drugs en een arsenaal aan zware wapens gevonden, waaronder acht kalasjnikovs. Tijdens de doorzoeking werd ook een grote hoeveelheid munitie gevonden, net als meerdere patroonhouders.

Bij tests van het NFI op onder meer magazijnen die zijn aangetroffen in de ondergrondse ruimtes, werd DNA aangetroffen. Het gaat volgens justitie om DNA van Martien R., de man die gezien wordt als leider van de criminele organisatie. Op een pistool en een patroonmagazijn werd een DNA-spoor aangetroffen dat matcht met het DNA-profiel van zijn zoon. En ook op een geluidsdemper werd een DNA-spoor aangetroffen. Het matcht met het DNA-profiel van de 57-jarige verdachte uit Berghem.

Dubbele wandDeze man uit Berghem verklaarde in een verhoor dat hij in november een Mercedes Sprinter vanaf het kamp aan de Hoogheuvelstraat naar de Scheldestraat reed. Dit deed hij op verzoek van Martien, zo verklaarde hij. Bij de doorzoeking van de bus werden op 21 november 2019 achter een dubbele wand diverse vuurwapens, waaronder mitrailleurs, gevonden.

Er waren nog meer DNA-matches rond operatie Alfa. Op 15 maart 2019 werd een container gecontroleerd door de Belgische politie. Naast schroot, vond de politie 315 kilo cocaïne. De drugs werden in beslag genomen. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat de organisatie dacht dat de container mogelijk apart was gezet, terwijl de cocaïne er nog in zat. Na enkele voorverkenningen werd de container in België gestolen door de criminele organisatie.

Naast de container werd een Belgische vrachtwagen gestolen om de container naar Oss te vervoeren. Ook deze vrachtwagen werd uitgebreid forensisch onderzocht: ‘Op een drinkflesje en een pet in de cabine, de pook én het stuur van de vrachtwagen werden sporen aangetroffen die overeenkomen met het DNA-profiel van een kopstuk van de organisatie, de 56-jarige man uit Oss. Wij denken dat hij degene is die die de Belgische vrachtwagen, mét de container schroot, naar Nederland reed’, aldus de officier van justitie tijdens de zitting.