Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

Doodgeschoten vrouw nam fatale ruzie met ex in De Meern op met telefoon

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 jaar en tbs geëist tegen een man voor het doodschieten van zijn ex-vriendin. De dodelijke schietpartij is vastgelegd in een opname.

De 38-jarige man uit De Meern kwam op 13 juni 2020 bij zijn ex-vriendin langs voor een gesprek. Enkele weken eerder was hun relatie verbroken en is de verdachte verhuisd uit hun gezamenlijke woning. Die dag horen de buren even na half twaalf schoten en gegil. De politie wordt gebeld en agenten komen ter plaatse voor onderzoek. In de woning wordt het levenloze lichaam van de 30-jarige vrouw aangetroffen. Het slachtoffer blijkt te zijn doodgeschoten.

Volgens de officier van justitie had de man een vooropgezet plan om zijn ex te doden. Dat zou blijken uit het feit dat hij en vuurwapen had meegenomen. Daarnaast zou hij tegen getuigen hebben verklaard die avond ’te gaan jagen’. Ook blijkt uit een geluidsopname van de hele avond, die geregistreerd is op de telefoon van het slachtoffer, dat er geen plotselinge ‘trigger’ is geweest waardoor verdachte door het lint is gegaan. Als het slachtoffer na enkele uren praten aan geeft dat ze het gesprek wil beëindigen en opstaat, is te horen dat verdachte direct het wapen doorlaadt en de fatale schoten lost. Hij begint dan met het verplaatsen van het lichaam, met het wissen van bloedsporen en het opruimen van kogelhulzen, aldus de officier.

Het motief voor het misdrijf is niet geheel duidelijk geworden. Onderzoek in het Pieter Baancentrum heeft duidelijk gemaakt dat de verdachte diverse psychische stoornissen heeft en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling wordt ingeschat als matig tot hoog. Het Openbaar Ministerie vindt het daarom nodig dat de verdachte ook behandeld wordt.  

Alles afwegende is een gevangenisstraf van vijftien jaar en de oplegging van tbs met dwangverpleging in de visie van het OM een passende strafeis. Daarnaast moet de man de nabestaanden een schadevergoeding van 200.000 euro betalen als het aan justitie ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.