Marokkaanse vlaggen wapperen in de Marokkaanse lucht. © crime nieuws

Doodstraf voor Nederlandse schutters voor liquidatie bij café La Creme in Marrakech

In Marokko zijn twee Nederlanders veroordeeld tot de doodstraf in verband met de liquidatie bij café La Creme in Marrakech.

De 30-jarige Shardyone S. en de 26-jarige Edwin R.M. waren volgens justitie in Marokko de uitvoerders van de liquidatie. De twee mannen schoten in november 2017 een 26-jarige onschuldige zoon van een Marokkaanse rechter bij het café. Het echte doelwit was de eigenaar van café La Creme, Mustapha el F., die enkele minuten eerder op ongeveer dezelfde plek zou hebben gezeten als de doodgeschoten slachtoffer. Twee anderen personen raakten die dag gewond bij de schietpartij op het terras.

De Marokaanse politie stelde een uitgebreid onderzoek in waarbij de Nederlanders als verdachten naar voren kwamen. De mannen hadden een zeer opvallend uiterlijk, rasta haar onder meer, en vielen nogal op in Marokko. Al snel na de liquidatie werden de twee aangehouden en later zijn nog meer verdachten opgepakt. De mannen hebben de doodstraf opgelegd gekregen maar Marokko heeft die sinds 1993 niet meer voltrokken.

In verband met de liquidatie heeft de Marokkaanse politie vorig jaar nog twee Nederlanders opgepakt. Het gaat om de twee broers van de gezochte Ridouan T., die gezien wordt als kopstuk binnen de Mocro Maffia en grootschalige cocaïnehandel. Het doelwit, Mustapha el F., is na de liquidatie zelf ook opgepakt en zou momenteel een celstraf uitzitten. Waar dat precies voor is, is niet bekend.