Doorbraak in coldcase zaak Maria van der Zanden na info uit Duitsland

Er is een doorbraak in de coldcase zaak rond Maria van der Zanden.

Na bijna drie decennia van onzekerheid heeft het coldcaseteam van Oost-Nederland geconcludeerd dat Maria van der Zanden, de destijds 22-jarige vrouw uit Putten die in 1994 spoorloos verdween, datzelfde jaar werd gevonden in een meer bij het Duitse Soest. Nieuwe informatie die de afgelopen weken uitvoerig is onderzocht, heeft tot deze bevinding geleid.

Op een augustusdag in 1994 vertrok Maria van der Zanden op haar fiets vanuit haar ouderlijk huis in Putten en verdween. Eind diezelfde maand ontdekte de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in de Möhnesee, in de buurt van Soest (Nordrijn-Westfalen). Na onderzoek concludeerden de Duitse autoriteiten destijds dat de vrouw waarschijnlijk door zelfdoding om het leven was gekomen. Omdat zij de identiteit van de vrouw niet konden vaststellen, konden zij haar achtergrond en de omstandigheden van haar verdwijning niet in overweging nemen. Ze werd begraven in een naamloos graf.

Er werd destijds geen verband gelegd tussen de vermissing van Maria en Duitsland. De Nederlandse politie heeft in 1994 onderzoek gedaan naar haar verdwijning en het onderzoek is in de daaropvolgende jaren meerdere keren heropend. Er waren echter geen aanwijzingen die wezen in de richting van Duitsland. In de jaren ’90 was het geautomatiseerd internationaal delen van DNA-profielen en vingerafdrukken nog niet gangbaar. Omdat er destijds geen DNA-profiel beschikbaar was van de onbekende vrouw in Duitsland, kon het DNA-profiel dat later vanuit Nederland internationaal werd gedeeld als dat van Maria, niet worden gekoppeld.

Recente aandacht voor de vermissing van Maria heeft geleid tot nieuwe ontwikkelingen. Eind maart 2023 lanceerde de Peter R. de Vries Foundation een campagne rond haar verdwijning. Het coldcaseteam van Oost-Nederland bereidde zich in de maanden voorafgaand aan deze campagne ook voor en bracht de vermissing onder de internationale aandacht. De Duitse autoriteiten reageerden hierop door informatie te verstrekken over de onbekende dode vrouw.

De bevestiging dat Maria van der Zanden destijds in Duitsland werd gevonden, werpt een nieuw licht op deze langdurige vermissingszaak. Hoewel er nu eindelijk duidelijkheid is over haar lot, brengt dit ook verdriet met zich mee voor haar familie en geliefden. De autoriteiten zullen nauw samenwerken met de betrokken partijen om de juiste identificatie en eventuele verdere stappen te waarborgen.

Deze ontwikkeling benadrukt tevens het belang van internationale samenwerking en het delen van informatie bij het oplossen van cold cases. Het coldcaseteam van Oost-Nederland blijft zich inzetten om onopgeloste zaken aan het licht te brengen en nabestaanden antwoorden te geven.