Doorzoekingen in onderzoek naar hypotheekfraude met valse inkomens- en omzetgegevens

De politie heeft doorzoekingen verricht in een onderzoek naar een omvangrijke hypotheekfraude.

De recherche startte in 2019 een onderzoek na het ontvangen van signalen die wezen op mogelijke hypotheekfraude bij twee vastgoed transacties in Purmerend. In het hierop volgende onderzoek bleek dat er mogelijk op grote schaal hypotheekaanvragen waren ingediend op basis van vervalste inkomens- en omzetgegevens.

De hoofdverdachte in het onderzoek is een 54-jarige man uit Vlaardingen. Hij wordt er van verdacht de inkomensgegevens van zijn klanten te hebben vervalst zodat zij een hogere hypotheek konden afsluiten. De verwachting is dat door de inbeslagname van de administratie en gegevensdragers in Vlaardingen er meerdere verdachten naar voren zullen komen, aldus een woordvoerder van de politie.

Verder meldt de politie dat als de klanten van de man uit Vlaardingen zich willens en wetens van valse inkomensgegevens hebben laten voorzien dan hebben zij zich ook schuldig gemaakt aan een misdrijf. Dit kan tot een strafrechtelijke vervolging leiden en daarnaast ook verstrekkende gevolgen hebben voor hun hypotheek.