30 jaar cel voor Drentse roofmoorden

De broers Admilson en Marcos R. hebben voor de Drentse roofmoorden dertig jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Admilson kreeg daarnaast ook tbs opgelegd.

In november 2012 schoot Admilson volgens de rechters de 55-jarige Berend Smit uit Dwngeloo dood. Een halfjaar later wurgden beide mannen het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beide 77 jaar oud) uit Exloo.

“De broers hebben moedwillig en koelbloedig gehandeld. Ze hebben onherstelbaar leed aangebracht met financieel gewin als motief.” Aldus het OM. De drie slachtoffers zijn volgens de aanklager “op nietsontziende wijze om het leven gebracht”. Daarom eiste het OM ook een levenslange celstraf voor de twee broers.

Dertig jaar is de hoogste tijdelijke straf die in Nederland opgelegd kan worden. De rechtbank wilde de broers geen levenslang geven omdat in Nederland de mogelijkheid van gratie vrijwel nooit wordt gebruikt. “Levenslang is in de praktijk in Nederland echt levenslang, zonder perspectief op vrijlating in de toekomst. Dit staat op gespannen voet met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens”, aldus de rechters.

Admilson kreeg naast de celstraf ook tbs opgelegd om de maatschappij te beschermen. De broers gaan hoogstwaarschijnlijk niet in hoger beroep omdat ze geen levenslang hebben gekregen. Het OM beraadt zich nog en gaat eerst het hele vonnis grondig onder de loep nemen.