Drie broers gepakt in Sky ECC pgp-onderzoek naar drugshandel en witwassen

De recherche heeft drie broers aangehouden in een onderzoek naar drugshandel en witwassen van crimineel vermogen. De zaak kwam aan het rollen door gekraakte Sky ECC pgp-berichten.

Agenten vielen vanochtend in een lopend onderzoek binnen op zeven locaties in Breda, Oosterhout en Etten-Leur. Hierbij zijn vier verdachten aangehouden. De vier aangehouden verdachten zijn twee 28-jarige mannen uit Breda, een 33-jarige man uit Breda en een 24-jarige man uit Oosterhout. Zij zijn allen in hun woning aangehouden. Onder de verdachten zijn drie broers.

Bij de doorzoekingen trof de politie vanochtend een niet actieve hennepdrogerij aan en duizenden euro’s contant geld. Daarnaast zijn onder andere waardevolle goederen, meerdere telefoons en diverse voertuigen in beslag genomen. De vier mannen worden verdacht van diverse strafbare feiten. Uit de chats zou blijken dat, in wisselende samenstellingen, diverse strafbare feiten zouden zijn gepleegd in 2020. Het gaat om onder meer strafbare feiten op het gebied van soft- en harddrugs en witwassen.

Het onderzoek is volgens de politie voortgekomen uit informatie die is verkregen uit het onderscheppen van communicatie via cryptotelefoons, ook bekend als het SKY-onderzoek. Begin vorig jaar slaagden opsporingsdiensten bij het SKY-onderzoek erin om toegang te krijgen tot miljoenen berichten van gebruikers van het platform SKYECC en versleutelde berichten van criminele organisaties ‘live’ mee te lezen.