Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Drie jaar cel voor man die Rolex-horloges en merkkleding kocht van geld gestolen met phishing

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige oplichting via phishing. De slachtoffers waren ING- en Rabobank-klanten.

De verdachte stuurde nepmailtjes naar potentiële slachtoffers en wist uiteindelijk meerdere keren toegang te krijgen in hun persoonlijke omgeving voor internetbankieren. Volgens de politie gaat het om een ‘kopstuk van een landelijk opererende phishingbende’.

Met de oplichting is alleen al bij de klanten van de Rabobank tot zeker 70.000 euro buitgemaakt bij verschillende gedupeerden. Er werden nepmailtjes uit naam van de Rabobank en ING opgestuurd. Hierin werd gevraagd om een nieuwe bankpas aan te vragen. Zodra de gegevens waren ingevuld op een webpagina hadden leden van de phishing-bende de inloggegevens in handen.

Vervolgens gebruikte de verdachte de verkregen inloggegevens om een nieuwe bankpas aan te vragen. Met het gestolen geld kocht de man onder meer Rolex-horloges, dure merkkleding en een auto. De rechtbank heeft de verdachte nu drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk opgelegd.