Drie jaar gevangenisstraf opgelegd voor printen pistool met 3D-printer

In het Verenigd Koninkrijk is een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het maken van een pistool met een 3D-printer.

Agenten troffen tijdens een huiszoeking in Londen in 2017 onderdelen van het pistool aan. De verdachte, een 26-jarige man, is daarop aangehouden en vastgezet. Na onderzoek van de politie bleek dat met het wapen een dodelijk schot afgevuurd konden worden. Tijdens een tweede doorzoeking enkele maanden later werden opnieuw onderdelen gevonden.

De verdachte verklaarde de onderdelen te hebben geprint voor een filmproject voor zijn studie. Daarnaast claimt de man dat hij niet wist dat er ook daadwerkelijk een kogel mee afgevuurd kon worden. De rechter ziet dit anders en heeft een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. Het is de eerste keer dat iemand in het Verenigd Koninkrijk voor dit vergrijp wordt veroordeeld.

In Nederland is het ook verboden om pistolen met een 3D-printer te maken. Zelfs het in bezit hebben van blauwdrukken waarmee de wapens geprint kunnen worden kan leiden tot vervolging, meldt het OM.