Drie journalisten in week tijd geliquideerd door criminelen in Mexico

In Mexico zijn in een week tijd drie journalisten geliquideerd.

Volgens Mexicaanse media werden vrijdag twee journalisten doodgeschoten door criminelen. De journalist, Jorge Celestino Ruiz, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gebracht in de gemeente Actopan, in de staat Veracruz. Zijn woning en voertuig werde in oktober al doorzeefd met kogels als waarschuwing. Na de beschietingen besloot Ruiz om niet meer zijn naam onder artikels te plaatsen.

Uren voor zijn dood werd de directeur en hoofdredacteur van de nieuwswebsite La Verdad de Zihuatanejo, Edgar Alverto Nava, doodgeschoten in de staat Guerrero. Enkele dagen daarvoor werd het lichaam van Rogelio Barragan, de directeur van de nieuwssite Guerrero Al Isntante, aangetroffen in de kofferbak van een auto in de staat Morelos. Het slachtoffer bleek door geweld om het leven te zijn gebracht.

Mexico is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. Er worden regelmatig moordaanslagen en moorden gepleegd vanwege verschenen nieuwsitems of artikels online en in kranten. De tellen staat dit jaar inmiddels op negen personen. Er zijn geen verdachten aangehouden in verband met de laatste drie moorden.