Drie politieagenten aangehouden in verband met dodelijk politiegeweld George Floyd

In de Verenigde Staten zijn drie politieagenten aangehouden in verband met de dood van George Floyd. Eerder werd al agent Derek Chauvin opgepakt.

Chauvin werd in eerste instantie aangehouden voor derdegraads moord. De aanklacht is nu aangepast naar tweedegraads moord. De ex-politieagent wordt verdacht van de moord op de ongewapende George Floyd. Het slachtoffer kwam om het leven na een hardhandige aanhouding. Chauvin hield zijn knie minutenlang op de nek van Floyd en weigerde deze weg te halen ondanks aandringen van omstanders en hulpgeroep van het slachtoffer.

De andere collega’s van Chauvin die erbij stonden en/of ook George Floyd in bedwang hielden, zijn nu ook aangehouden. Wat de aanklacht precies wordt tegen de drie verdachten is nog niet bekendgemaakt. Ook de drie collega’s van de voormalig agent zijn nu aangeklaagd voor het helpen bij en het bevorderen van de moord op Floyd, bevestigt Klobuchar.

Het zoveelste geval van dodelijk politiegeweld tegen een zwarte man leidde de hele week al tot protesten in de Verenigde Staten en daarbuiten. De meeste demonstraties verliepen vreedzaam al waren er hier en daar wat rellen en plunderingen. President Donald Trump heeft gedreigd het leger in te zetten tegen de relschoppers.