Drie woningen gesloten na informatie dreiging gelinkt aan eerdere aanslagen en beschietingen

In Rotterdam zijn drie woningen gesloten vanwege een mogelijke dreiging gelinkt aan eerdere aanslagen met explosieven en beschietingen.

Begin februari werden in het weekend van 5 en 6 februari drie woningen in Rotterdam-West belaagd met explosieven en kogels. In de nacht van vrijdag op zaterdag veroorzaakte een explosief rond 04.00 uur grote schade aan een bedrijfspand aan de Jan Luykenstraat. De bovenburen en de mensen die ernaast wonen bleven ongedeerd. De volgende nacht werd een zwaar explosief naar binnen gegooid bij een woning aan het Piet Paaltjensplein en raakte een 30-jarige man gewond. Twee anderen aanwezigen, onder wie een jong kind, konden de woning heelhuids verlaten. Vrijwel gelijktijdig met deze explosie werd een woning vlakbij aan de Jan Kobellstraat onder vuur genomen. De bewoner was aanwezig maar kwam met de schrik vrij.

In het onderzoek kwam informatie naar voren dat er een mogelijke dreiging was naar nog twee adressen in Rotterdam-West en een in Capelle aan den IJssel. De rechercheurs zijn daarover in gesprek gegaan met de bewoners van die panden. De burgemeesters van Rotterdam en Capelle aan den IJssel hebben uit zorg voor hen, maar ook voor de omwonenden besloten dat het veiliger is om de woningen per direct bestuurlijk te sluiten. De sluiting is voor een duur van vier weken. Daarna zal gekeken worden of er nog risico is en of de bewoners terug kunnen naar hun woning.