Eén van ’s werelds meest beruchte drugsbazen heeft een verzoek ingediend tot vrijlating uit angst voor het coronavirus.

Het gaat om de 81-jarige Gilberto Rodriguez-Orejuela de voormalige leider van het beruchte Cali kartel. Samen met zijn broer stond Orjuela aan het hoofd van een grote criminele organisatie die destijds verantwoordelijk was voor de smokkel van enorme hoeveelheden cocaïne. De broers waren tegenstanders van Pablo Escobar en namen veel drugshandel over na zijn dood.

De broers werden op 3 december 2004 uitgeleverd aan de Verenigde Staten en zijn daar later veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De advocaat van Gilberto heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om zijn cliënt vrij te laten in verband met het coronavirus. Het verzoek moet nog in behandeling worden genomen maar veel kans lijkt de voormalige Cali-kartel drugsbaas niet te maken.

Het Cali-kartel was in de jaren tachtig en negentig een van de grootste drugsleveranciers ter wereld. De broers Gilberto en Miguel Rodríguez Orejuela en José Santacruz Londoño waren tegenstanders van Pablo Escobar en hebben jarenlang oorlog gevoerd tegen zijn organisatie. Na de dood van Escobar nam het Cali-kartel een groot deel van de Colombiaanse cocaïnemarkt in handen.