chapo serie netflix, chapo serie univision, chapo docu video, chapo series tv
'El Chapo' in de Altiplano gevangenis (nog voor zijn spectaculaire tunnel ontsnapping).

Drugsbaas ‘El Chapo’ Guzman in hoger beroep tegen levenslange gevangenisstraf

De Mexicaanse drugsbaas ‘El Chapo’ Guzman gaat in hoger beroep tegen zijn levenslange gevangenisstraf.

De advocaten van El Chapo claimen dat hun cliënt geen eerlijk proces heeft gehad in verband met onder meer de uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen. Guzman zat ruim 2,5 jaar in isolatie en had hierdoor weinig contact met zijn verdediging. Verder zouden juryleden berichten in het nieuws en op social hebben gelezen terwijl dat door de rechtbank was verboden.

Een rechter in de Verenigde Staten heeft Chapo in juli 2019 veroordeeld tot levenslang plus het betalen van 12,6 miljard dollar aan crimineel verdiend vermogen. Eerder werd al bekend dat hij door een jury schuldig was gevonden aan onder meer het leiden van een criminele organisatie.

De drugsbaas wordt gezien als één van de oprichters van het Sinaloa-drugskartel. Zijn partner in crime, Ismael ‘El Mayo’ Zambada, staat nog steeds aan het hoofd van het kartel. De zonen van Chapo hebben het gebied en drugslijnen van hun vader overgenomen en geven daar nu leiding aan.

De zoon van Chapo’s partner in crime, Vicente Zambada Niebla, heeft verklaringen afgelegd tegen de veroordeelde drugsbaas. Door onder meer zijn verklaringen en van andere getuigen tijdens het proces heeft Chapo een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen.