Foto ter illustratie.

Drugsbaas krijgt levenslang na smokkel grote partijen blokken cocaïne in speciale narco duikboten

Drugsbaas die grote partijen cocaïne smokkelde in narco duikboten heeft levenslang gekregen.

Een leider van een internationale drugsbende (DTO) is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens samenzwering om vijf kilogram of meer cocaïne te distribueren voor import in de Verenigde Staten.

Volgens gerechtelijke documenten was Gerardo Gonzalez-Valencia, ook wel bekend als Lalo, 45 jaar, tussen 2003 en april 2016 een leider van Los Cuinis, een DTO verantwoordelijk voor het importeren van grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika, Mexico en andere landen naar de Verenigde Staten. Los Cuinis is nauw verbonden met het Cartel de Jalisco Nueva Generación (CJNG), dat gevestigd is in de staat Jalisco in Mexico. Samen vormen Los Cuinis en CJNG een van de grootste, gevaarlijkste en meest productieve drugskartels in Mexico. Ze zijn verantwoordelijk voor het smokkelen van aanzienlijke hoeveelheden illegale drugs naar de Verenigde Staten en gebruiken buitensporig geweld om dat doel te bereiken.

“De vervolging van Gonzalez-Valencia markeert weer een stap in het streven van het ministerie van Justitie om de top van drugshandelorganisaties zoals Los Cuinis en CJNG aan te pakken”, zei adjunct-attorney general Kenneth A. Polite, Jr. van de afdeling Criminaliteit van het ministerie van Justitie. “De aanzienlijke straf die vandaag is opgelegd, weerspiegelt ook de omvang van de schade die deze drugshandelorganisaties aanrichten in onze gemeenschappen. De afdeling Criminaliteit zal degenen zoals Gonzalez-Valencia blijven ter verantwoording roepen, die profiteren van het importeren van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen in de Verenigde Staten en die het buitensporige geweld ondersteunen dat wordt gepleegd ter bevordering van dat doel.”

Gonzalez-Valencia investeerde persoonlijk in en coördineerde de verzending van meerdere tonnen cocaïne naar de Verenigde Staten. Sommige van deze zendingen werden onderschept door de wetshandhaving, waaronder de inbeslagname van ongeveer 280 kilogram cocaïne van een semi-onderzeeër onderschept door de Amerikaanse kustwacht en de inbeslagname van 750 kilogram cocaïne verborgen in bevroren haaienkarkassen die bestemd waren voor de Verenigde Staten en in beslag werden genomen door de Mexicaanse wetshandhaving. Gonzalez-Valencia gaf ook opdracht tot de moorden op rivaliserende drugsdealers en gebruikte en leverde wapens ter bevordering van de drugshandel-samenzwering.

“De veroordeling van vandaag stuurt een duidelijke boodschap naar de leiders van drugskartels dat DEA er alles aan zal doen om de criminele netwerken te ontmantelen die de veiligheid en gezondheid van het Amerikaanse volk bedreigen”, zei DEA-woordvoerder Anne Milgram. “Onder het leiderschap van Gonzalez-Valencia heeft Los Cuinis – een kartel dat nauw verbonden is met het Jalisco (CJNG) Kartel – enorme hoeveelheden cocaïne naar de Verenigde Staten verscheept en rivalen vermoord die de kartels’ smokkelorganisaties bedreigden. De mannen en vrouwen van DEA werken onvermoeibaar om alle drugshandelaren ter verantwoording te roepen die willen profiteren van het gewelddadige en dodelijke drugssmokkelnetwerk van het Jalisco Kartel.”