Een Colombiaanse man die in diverse landen gezocht werd wegens internationale drugshandel is dit weekend uitgeleverd aan Nederland. Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee kwam Rafael Ivan Z.C. zaterdagochtend vanuit Colombia aan op Schiphol.

De 57-jarige verdachte wordt al enige tijd gezocht door de Nederlandse, Italiaanse en Spaanse autoriteiten. In maart 2012 is hij opgepakt in Colombia en zat sindsdien vast ina fwachting van zijn uitlevering. In Nederland wordt Z.C. gezocht in verband met een  zogenaamde ‘megazaak’. Volgens justitie zou de Colombiaan een onmisbare schalen zijn tussen de Colombiaanse groothandel in cocaïne en verscheidene misdaadorganisaties in Europa.

De verdachten in het Nederlandse onderzoek ontmoetten in 2009 Z.C. in Colombia en Venezuela. Bij deze ontmoetingen ging het vooral om het transporteren van partijen coke via West-Afrika naar West-Europa. Het Nederlandse onderzoek richtte zich op de internationale handel naar Nederland en het witwassen van aanzienlijke geldbedragen.

In Spanje wordt Z.C. onder meer gezocht wegens betrokkenheid bij een drugstransport in 2006. Bij dat transport werd toen ruim 2.750 kilogram cocaïne in beslag genomen. Ook de Italianen zoeken Z.C. in verband met internationale drugshandel. Volgens hen zou hij als liaison tussen de maffia en Zuid-Amerikaanse drugshandelaren fungeren.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl