© Crime-Nieuws.nl

Drugscriminelen infiltreren internationale rederijen om grote partijen cocaïne te smokkelen haven Rotterdam

Drugscriminelen infiltreren internationale rederijen van de Rotterdamse haven om grootschalige drugssmokkel te faciliteren.

Volgens districtschef Jan Janse van de Zeehavenpolitie beperkt de corruptie in de haven zich allang niet meer tot de douane en is die veel groter dan mensen denken. Dat meldt hij in een interview met NRC. Uit recente onderzoeken blijkt dat zware drugscriminelen mensen in posities brengen op belangrijke plekken bij rederijen om grootschalige drugssmokkel mogelijk te maken. Het zou daarbij vooral gaan om rederijen die containers vervoeren vanuit Zuid-Amerika, zoals MSC, Maersk, Hapag Lloyd en CMA CGM.

De handlangers vervullen de rol van ‘uithalers’ die de gesmokkelde drugs de haven uit proberen te krijgen nadat containers binnen zijn gebracht. Hierbij worden hekken, toegangspoorten en identificatiesystemen omzeild. Een nieuwe methode zou zijn dat smokkelaars zich in een lege container het haventerrein op laten smokkelen. Dat is alleen mogelijk als iemand bij de rederij helpt, aldus Janse.

Nederland speelt al jaren een grote rol in de handel in cocaïne. Veel drugs die in Europa gebruikt wordt komt via onder meer Rotterdam binnen. De onderschepte partijen worden met de jaar meer en record na record wordt verbroken. Zo werd vorig jaar ruim 40.000 kilo cocaïne in beslag genomen. In 2014 as dat nog 7575 kilo cocaïne. Ondanks alle onderscheppingen is de prijs van cocaïne op straat al geruime tijd enigszins stabiel.