Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Drugshandel via Telegram vormt uitdaging voor Nederlandse autoriteiten

De demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Yesilgöz, heeft aangegeven dat het lastig is om effectief op te treden tegen drugshandel via het sociale medium Telegram.

Naar aanleiding van vragen van CDA-Kamerlid Krul heeft de minister verklaard dat het kabinet wel van plan is om actie te ondernemen tegen deze vorm van drugshandel.

Het aantal berichten van handelaren op Telegram is volgens Yesilgöz “schokkend” te noemen. Echter, het aanpakken van dit probleem vergt een complex plan en kost tijd. De minister benadrukt dat ze vooral wil inzetten op het zelfreinigend vermogen van mediaplatforms, waaronder Telegram. Dit zou moeten resulteren in een adequaat moderatiebeleid waarbij illegale inhoud door beheerders van openbare groepen wordt verwijderd.

Helaas blijkt het moeilijk om met Telegram in contact te komen en afspraken te maken. De bereidheid van Telegram om mee te werken aan zelfregulering en opsporingsonderzoeken is volgens de minister ook beperkt.

Vanwege het wereldwijde karakter van Telegram, met miljoenen gebruikers, is het lastig om via het Nederlandse strafrecht op te treden. Yesilgöz ziet meer potentie in het houden van Telegram aan de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit Europese wetgeving voor sociale media, zoals de recent ingevoerde Digital Services Act.

Desondanks voert de minister verkennende gesprekken met betrokken partijen, zoals het Openbaar Ministerie en de politie, om een plan van aanpak op te stellen voor handhaving van de online verkoop van verboden middelen.