Een restauranthouder uit Amsterdam heeft vijf jaar cel tegen zich horen eisen voor het runnen van een bezorgservice voor heroïne ‘Deals on Wheels.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) bestond de drugslijn al enkele jaren en kwam aan het licht na de vergismoord op Mohammed Bouchiki in januari 2017. Het slachtoffer werd met een machinegeweer, vermoedelijk AK-47, om het leven gebracht maar was naar alle waarschijnlijkheid niet het doelwit van de schutters.

Tijdens het daaropvolgende onderzoek kwam de drugshandel in de omgeving van de Oostelijke Eilanden in beeld. De aangehouden 51-jarige restauranthouder vervulde volgens het OM een leidinggevende functie binnen de criminele organisatie. Hij zou de chef zijn die vier fietskoeriers zou hebben aangestuurd. Dat zou blijken uit verklaringen van kopers of betrokkenen. Ook het onderzoek van de politie, waaronder tapgesprekken en observaties, wijst in die richting, aldus het OM. Een klant noemde de service ‘Deals on Wheels’.

Bij doorzoeking in de woning van de hoofdverdachte heeft de politie een plastic tas vol met witte envelopjes (ponypacks) aangetroffen. In zijn slaapkamer werden nog tien plastic tassen vol lege witte enevelopjes aangetroffen. Verder lagen er telefoons een weegschaal en heeft de politie een hoeveelheid cash in beslag genomen.

Volgens de officieren van justitie heeft de verdachte grof geld verdiend met zijn activiteiten. Het OM is van plan om het geld te vorderen en gaat een ontnemingsvordering indienen. Er is al beslag gelegd op auto’s en geld. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.