De politie heeft drugslijnen opgerold en leden van de Hells Angels aangehouden na de inzet van een criminele burgerinfiltrant.

Eerder werd bekend dat begin maart meerdere leden van de Hells Angels waren aangehouden in verband met internationale drugshandel. Bij de actie werden 170 agenten ingezet en is er een partij van bijna 100 kilo amfetamine onderschept. Justitie heeft nu meer details vrijgegeven omtrent de actie, aanhoudingen en resultaten.

Tijdens het onderzoek kwamen meerdere drugslijnen vanuit Friesland naar Finland, Australië en Engeland/Ierland in beeld bij het onderzoeksteam. Op 2 maart werd een transport van 86 pakketten amfetamine onderschept in Groningen op de A7 vlak voor de Duitse grens. Ook is tijdens het onderzoek gebleken dat er voorbereidingen zouden zijn getroffen voor een transport van 300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Australië.

De politie hield bij de invallen in totaal acht verdachten in de leeftijd van 28 tot 55 jaar aan. De mannen zijn afkomstig uit Franeker, Noardburgum, Leeuwarden, Zurich en Finland. Zij worden verdacht van (voorbereidingshandelingen voor de) internationale handel in harddrugs, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit.

Bij de actie is beslag gelegd op vuurwapens, cash, dure BMW en een woning. Een aantal wapens werd gevonden in een plastic tonnetje in de grond. Ook zijn bij de doorzoekingen 16 blokken hasj gevonden en ruim 300 wietplanten, kleine handelshoeveelheden speed en gebruikershoeveelheden cocaïne, ghb en xtc en versnijdingsmiddelen die worden gebruikt bij drugsproductie. Op een van de adressen zijn de restanten aangetroffen van een ondergrondse wietkwekerij.

Daarnaast is beslag gelegd op een woning met een waarde van om en nabij de 350.000 euro, enkele dure horloges waarvan de exacte waarde zal worden vastgesteld en drie voertuigen, waaronder een BMW ter waarde van circa 100.000 euro. Op verschillende plekken is voor bijna 100.000 euro aan cash geld aangetroffen in voornamelijk euro’s maar ook een klein deel in Deense en Finse kronen.

Justitie meldt dat in dit onderzoek er gebruik is gemaakt van een criminele burgerinfiltrant ingezet als bijzonder opsporingsmiddel. De criminele burgerinfiltrant heeft de recherche een unieke inkijk gegeven in het criminele milieu waar hij deel van uit maakte. Dat inzicht had de recherche zonder zijn hulp nimmer kunnen opbouwen, aldus een woordvoerder.

Wat is een criminele burgerinfiltrant? Een criminele burgerinfiltrant is doorgaans zelf actief (geweest) binnen groeperingen waar onderzoek naar wordt gedaan of staat in nauwe relatie tot criminelen. Dat maakt hem ook van waarde voor een rechercheonderzoek. Zijn veiligheid heeft altijd voorop gestaan.