© Guardia Civil

Drugsorganisatie opgerold die grote partijen hasj met heli’s smokkelde vanuit Marokko

In Spanje is een drugsorganisatie opgerold die met helikopters hasj vanuit Marokko naar Spanje smokkelde. Bij de actie zijn helikopters, geld, geldtelmachines en auto’s in beslag genomen.

Het begon allemaal al in 2017 toen de politie in Andalusië een helikopter in beslag had genomen op een afgelegen locatie. Na de inbeslagname werden een aantal verdachte geobserveerd door de Spaanse recherche. Na enige tijd bleek dat de drugssmokkelaars een nieuwe helikopter hadden geregeld en weer aan het werk zijn gegaan.

Op 9 december 2017 observeerden agenten hoe de helikopter vanuit Sevilla naar Marokko was gevlogen en weer was teruggekeerd. De helikopter vloog erg laag en zonder licht naar Marokko en terug. Dit wordt gedaan om niet gedetecteerd te worden en/of gezien vanaf de grond.

Heli drugssmokkelaars vliegt laag over zee. © Guardia Civil

Toen de heli weer in Spanje was werden er aanhoudingen verricht. In totaal zijn 18 personen opgepakt en vastgezet. Voor het vliegen van de helikopters maakte de organisatie gebruik van Servische piloten. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen heeft de politie meerdere voertuigen, een groot aantal mobiele telefoons en andere communicatieapparatuur, juwelen en 18.000 euro cash aangetroffen en in beslag genomen.

In de helikopter werd geen hasj aangetroffen omdat de criminelen vermoedelijk doorhadden dat ze onder observatie stonden en alles gedumpt hebben net voor ze gingen landen. Over de nationaliteit van de aangehouden verdachten is verder niets bekendgemaakt. Volgens de Guardia Civil is de leider van de drugsorganisatie ook aangehouden bij deze actie.