Cocaine hydrochloride in poedervorm © DEA

Drugsorganisatie opgerold in Spanje die al sinds de jaren ’70 grote partijen hasj en cocaïne smokkelde

De Spaanse politie heeft een drugsorgsnisatie opgerold die grote partijen cocaïne smokkelde uit Zuid-Amerika. De hoofdverdachte is een Marokkaanse drugsbaron (72) die al sinds de jaren ’70 bezig zou zijn met drugssmokkel.

Agenten deden donderdag invallen in verschillende panden en woningen aan de Costa del Sol. Bij de acties zijn zeker elf personen aangehouden en vastgezet. De meeste waren familieleden van elkaar.

De politie nam een grote hoeveelheid cocaïne in beslag die verstopt zat in een partij ananassen. Het ging in totaal om 960 kilogram coke. Verder is er 180.000 euro cash en ruim 200.000 euro aan sieraden aangetroffen. De autoriteiten hebben beslag gelegd op maar liefst 57 panden ter waarde van meer dan 7 miljoen euro. Ook zijn er bankrekeningen met miljoenen euro’s erop in beslag genomen.

Het onderzoek naar de drugsorganisatie heeft ruim een jaar geduurd. Daaruit bleek dat de verdachten al veertig jaar bezig waren met grootschalige drugssmokkel. In eerste instantie ging het om hasj maar later zijn ze overgestapt op cocaïne.