Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Duizenden Nederlandse bedrijven slachtoffer van afpersing met gijzelsoftware (ransomware)

Duizenden Nederlandse bedrijven zijn slachtoffer geworden van afpersing met gijzelsoftware, ook bekend als ransomware.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 6000 bedrijven in 2021 het slachtoffer zijn geworden van afpersing met gijzelsoftware. Opvallend is dat ongeveer twee derde van deze slachtoffers zzp’ers zijn. Deze verdeling kan mogelijk verklaard worden doordat zzp’ers vaak minder middelen hebben om zich effectief te beschermen tegen gijzelprogramma’s.

Bij een aanval met gijzelsoftware worden de ICT-systemen van een bedrijf of individu geïnfecteerd met een computerprogramma dat de gegevens versleutelt, waardoor deze ontoegankelijk worden. Criminelen eisen vervolgens losgeld om de versleuteling ongedaan te maken.

Opvallend is dat zzp’ers bijna nooit losgeld betaalden, zo meldt het CBS. Bij bedrijven met meerdere medewerkers betaalde echter 1 op de 10 geld om opnieuw toegang tot hun gegevens te krijgen. Vooral kleine bedrijven blijken bereid te zijn losgeld te betalen. In meer dan de helft van deze gevallen bedroeg het gevraagde losgeld meer dan de helft van de jaaromzet van het betreffende bedrijf. Helaas kregen de meeste van deze bedrijven hun gegevens na betaling niet terug.