Duizenden Spanjaarden slachtoffer van afpersing in grote sextortion-zaak

In Spanje is een grote afpersingszaak aan het licht gekomen. Een bende richtte zich op personen die in contact probeerden te komen met prostituees.

De slachtoffers bezochten de website pasion.com en kwamen op deze wijze in contact met de bende. Duizenden mannen zijn op deze wijze afgeperst door de criminelen. De daders dreigden hun familieleden te vertellen over de pogingen tot contact en/of daadwerkelijke bezoek aan een prostituee.

Na aangiftes van slachtoffers stelde de politie een uitgebreid onderzoek in. Hierbij kwam de bende in beeld. In totaal bestaat de bende afpersers uit ongeveer dertig leden. Met de afpersingen zouden grote geldbedragen zijn binnengehaald. Eén slachtoffer maakte in één keer zelfs 25.000 euro over.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat er sprake is van duizenden slachtoffers. Het wordt geschat op rond de 4000. Veel gedupeerden hebben zich uit schaamte en angst nog niet gemeld. Twee kopstukken van de bende zitten al sinds vorig jaar vast. De mannen worden verdacht van afpersing, witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie.