Duo gepakt met grote partij cash in verborgen ruimte doet afstand van half miljoen euro

Twee mannen die op de A10 gepakt werden met een grote partij cash in een verborgen ruimte hebben afstand gedaan van bijna een half miljoen euro.

Het Openbaar Ministerie (OM) is met de mannen van 25 jaar uit Purmerend en 28 jaar uit Den Haag een transactie overeengekomen. De transactie houdt in dat de verdachten afstand doen van de 471.000 euro, de auto met verborgen ruimte, de bestelbus die ook een verborgen ruimte had en van gegevensdragers (waaronder PGP-telefoons). Ook betalen beiden een boete van elk 20.000 euro. De mannen zijn vanwege de overeengekomen transactie in vrijheid gesteld en worden niet langer vervolgd.

Op 15 mei 2020 wilden agenten op de A10 bij Amsterdam de verdachten controleren omdat hun auto volgens de politiesystemen betrokken was bij een verdachte situatie. Op het moment dat de agenten de auto ter controle een stopteken willen geven, verlaat deze de A10 richting IJburg. Daar rijdt de auto een parkeergarage binnen.

Bij aankomst van de agenten in de parkeergarage zagen zij dat de auto naast een bestelbus geparkeerd stond en dat er een tas vanuit de bestelbus in de personenauto werd gezet. De politie vermoedde dat er mogelijk drugshandel of iets anders illegaals plaatsvond waarop besloten werd beide auto’s te controleren.

Bij controle van de personenauto ontdekt de politie een verborgen ruimte met daarin de overgedragen tas. In de tas zaten bundels bankbiljetten in coupures van 50 euro. Het totale geldbedrag was 471.000 euro. De beide mannen zijn direct aangehouden als verdachten van witwassen. Het geld en de auto’s zijn in beslag genomen.