Duo veroordeeld voor grootschalige handel in namaak navigatiesoftware via Marktplaats

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld voor de illegale handel in navigatiesoftware op Marktplaats.

Van 2014 tot en met 2018 handelden de mannen, een 31-jarige uit Hengelo en een 49-jarige uit Almelo, bedrijfsmatig in navigatiesoftware voor auto’s. Ze gebruikten hierbij de logo’s van meer dan twintig merken zoals Volkswagen, Ford en Audi zonder dat zij hier toestemming voor hadden. De software werd onder meer verkocht via Marktplaats waarbij de merken en logo’s werden gebruikt in de advertenties. De mannen probeerden deze handel te verhullen door gebruik te maken van verschillende e-mailadressen, Marktplaatsaccounts en de betalingen te ontvangen op bankrekeningen van zogenoemde geldezels. 

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij ten koste van de autofabrikanten op deze manier geld wilden verdienen. Door de grootschalige handel in combinatie met het zonder toestemming gebruiken van merkennamen en logo’s liepen deze bedrijven niet alleen inkomsten mis, maar hadden zij ook te maken met oneerlijke concurrentie. Bovendien doet de slechtere kwaliteit van de namaakartikelen afbreuk aan het imago en de goodwill van het originele automerk, aldus de rechtbank.

De 31-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De 49-jarige man heeft een taakstraf van 180 uur opgelegd gekregen en daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar.