Duo vrijgelaten na 42 jaar onschuldig in Amerikaanse cel voor moord

In de Verenigde Staten zijn twee mannen vrijgelaten die ruim 42 jaar onschuldig in de cel hebben gezeten voor moord.

Clifford Williams Jr. en Hubert Nathan Myers waren 34 en 18 jaar oud toen de moord gepleegd werd in mei 1976. De twee waren op een feestje in Jacksonville, in de staat Florida, toen ze in de buurt schoten hoorden. Een onbekende man nam twee vrouwen in een nabijgelegen appartement onder vuur. Eén van de slachtoffers kwam hierbij om het leven.

Kort na de schietpartij werden Williams en Myers aangehouden als verdachten en veroordeeld. De twee kregen een levenslange gevangenisstraf opgelegd. De vrouw die de schietpartij had overleefd had de mannen aangewezen als de daders. Zij beweerde destijds dat de mannen hun wapens leegschoten bij het voeteneinde van het bed waarin zij en de andere vrouw lag.

De beschuldiging had veel gaten en bleek niet te kloppen. Zo wees onderzoek uit dat van buiten naar binnen moest zijn geschoten en dat alle kogels afkomstig waren uit één pistool, niet door twee wapens zoals de vrouw had beweerd. Desondanks werden Williams en Myers veroordeeld. De rechtszaak duurde twee dagen waarna de mannen levenslang kregen.

Het duo heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Ze deden meerdere keren een verzoek tot heropening van de strafzaak maar dat werd telkens afgewezen. Wat alles nog erger maakt is dat een man in 1994 heeft bekend de moord te hebben gepleegd. Zelfs dit zorgde niet voor een heropening van de zaak.

In 2017 kwam daar eindelijk verandering in toen de ‘conviction integrity review unit’ werd ingesteld. Dat is een speciale eenheid die onderzoek doet naar oude strafzaken. De zaak van Williams en Myers werd na 40 jaar eindelijk onderzocht. Er is nu vastgesteld dat de mannen, die nu inmiddels 61 en 76 jaar oud zijn, onschuldig hebben vastgezeten.