Drugsbaas ‘El Chapo’ Guzmán wéér ontsnapt uit gevangenis

De baas van het Sinaloa-kartel Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán Loera is voor de tweede keer uit een zwaarbewaakte gevangenis in Mexico ontsnapt. In 2001 is dit hem ook al gelukt en is hij jarenlang op de vlucht geweest. Guzmán wordt gezien als één van de grootste en machtigste drugsbazen ter wereld.

’s Werelds grootste drugsbaas werd voor het laatst gezien in de buurt van de douches van de zwaarbewaakte gevangenis Altiplano in Toluca nabij Mexico-Stad. De politie is massaal aanwezig in de omgeving en zijn een grote klopjacht gestart. Alle vluchten van Toluca zijn opgeschort.

In 2001 lukte het ‘El Chapo’ ook om te ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis. Toen werd hij in een mand vuile was naar buiten gebracht en ontsnapte. Vervolgens was hij ruim 13 jaar op de vlucht alvorens hij na een grote operatie van de Mexicaanse marine vorig jaar februari werd aangehouden.

Zo zie je dat ‘El Chapo’ nog steeds oppermachtig is in Mexico als je voor de tweede keer uit een zwaarbewaakte gevangenis kan ontsnappen. Dit is een enorme klap voor de Mexicaanse autoriteiten die een nutteloze bloedige drugsoorlog voeren tegen de kartels. Hieruit blijkt dat de jarenlange strijd niets oplevert. Het maakt de drugskartels alleen maar machtiger.

Joaquin 'El Chapo' Guzmán Loera, drugsbaas.
Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán Loera, drugsbaas.
'El Chapo' in de Altiplano gevangenis.
‘El Chapo’ in de Altiplano gevangenis.