people inside commercial air plane
© Sourav Mishra on Pexels.com

‘El Chapo van Azië’ na uitlevering vanuit Nederland aangekomen in Australië

De vermoedelijke drugsbaas die bekendstaat als ‘El Chapo van Azië’ is na uitlevering door Nederland aangekomen in Australië.

Dat meldt de Australische federale politie. De 59-jarige Tse Chi Lop moest enkele uren na aankomst voor de rechter in Melbourne verschijnen. Hij wordt ervan verdacht aan het hoofd te hebben gestaan van het Sam Gor-syndicaat, een internationaal opererende criminele organisatie die een groot deel van de productie van crystal meth in Azië in handen zou hebben.

De officiële aanklacht is dat Tse slechts 20 kilo meth heeft verhandeld. Volgens Australische media zou hij en zijn organisatie verantwoordelijk zijn geweest voor 70 procent van alle drugs die Australië binnenkwamen. ‘El Chapo van Azië’ riskeert een levenslange gevangenisstraf mocht hij schuldig worden bevonden.

Tse werd in januari 2021 aangehouden op luchthaven Schiphol. Hij was als ongewenst vreemdeling Taiwan uit gezet op een vlucht naar Canada, met een tussenlanding in Nederland. Op het moment van zijn aanhouding werd Tse al twee jaar gezocht door Australië.