Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Elk uur acht personen verkracht in Brazilië, meeste slachtoffers jonge meisjes

Het aantal verkrachtingen in Brazilië is in 2022 met 8,2 procent gestegen.

Dit komt neer op meer dan acht verkrachtingen per uur. Ruim 60 procent van de slachtoffers was jonger dan veertien jaar en 10 procent was jonger dan vier jaar. Dit blijkt uit een rapport van het Braziliaanse Forum van Openbare Veiligheid (FBSP). De ngo verzamelde hiervoor gegevens uit politieregisters en andere officiële documenten.

Bijna 70 procent van de verkrachtingen gebeurde bij de slachtoffers thuis. Volgens de ngo is de situatie in werkelijkheid nog slechter dan wat er uit het rapport naar voren komt. “Een groot aantal verkrachtingen wordt niet gemeld, dus het is goed mogelijk dat de situatie erger is dan de gegevens laten zien”, zei FBSP-coördinator Juliana Martins tegen persbureau AFP.

Martins denkt dat de coronapandemie ook invloed heeft gehad op de forse stijging van het aantal gerapporteerde verkrachtingen. Volgens haar zijn slachtoffers sindsdien eerder bereid om een melding te doen. “Tijdens de pandemie waren scholen lang gesloten en werden slachtoffers opgesloten met hun aanvallers”, zegt Martins. “Met de heropening van scholen nam het aantal klachten toe.”

Het FBSP roept de Braziliaanse regering op om meer te doen om verkrachtingen te voorkomen en de slachtoffers te ondersteunen. De ngo pleit onder meer voor meer geld voor preventieprogramma’s, voor het verbeteren van de rechtsbescherming van slachtoffers en voor het creëren van meer opvangplekken voor slachtoffers.