© Alexandria Sheriff's Office

Emma Coronel vrouw van drugsbaas El Chapo gaat schuld bekennen bij justitie VS

Emma Coronel Aispuro de vrouw van drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman zal schuld gaan bekennen bij justitie in de Verenigde Staten.

Dat melden goed ingevoerde bronnen aan The New York Times. De 31-jarige vrouw van één van de bekendste drugsbazen ter wereld gaat naar verluidt toegeven haar man te hebben geholpen bij het runnen van zijn criminele activiteiten. Daarnaast gaat Coronel ook bekennen betrokken te zijn geweest bij de spectaculaire ontsnapping van El Chapo uit een zwaarbeveiligde gevangenis in Mexico. Of ze ook gaat verklaren tegen haar man en zijn zonen (Los Chapitos), die de handel in Mexico nu in handen hebben, is niet bekend.

Coronel is eerder door de Amerikaanse autoriteiten op de luchthaven Dulles International in de staat Virginia aangehouden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel en het helpen van haar man, Joaquin El Chapo Guzman, bij pogingen om te ontsnappen uit de gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie destijds bekendgemaakt.

Coronel wordt officieel verdacht van grootschalige drugssmokkel van heroïne, cocaïne, wiet en crystal meth naar de Verenigde Staten. Ze zal op dinsdag (lokale tijd) voor de rechter moeten verschijnen bij een federale rechtbank in Washington. Naast drugssmokkel wordt Coronel ook verdacht van het helpen van Chapo bij zijn spectaculaire ontsnapping uit de Altiplano-gevangenis in Mexico in 2015. De drugsbaas liet een tunnel bouwen die uitkwam in zijn cel.

El Chapo wordt gezien als een van de kopstukken van het Sinaloa-drugskartel. Samen met onder meer Ismael ‘El Mayo’ Zambada stond hij jarenlang aan het hoofd van een gigantische criminele organisatie. El Mayo wordt nog steeds als de grote baas gezien. De zonen van El Chapo, bekend als Los Chapitos, hebben de handel van hun vader overgenomen en voortgezet. In 2019 werd Chapo zelf door de Amerikaanse autoriteiten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor grootschalige drugssmokkel en liquidaties.