Encrochat en Sky ECC pgp-chats leiden tot aanhoudingen voor internationale drugshandel

De politie heeft naar aanleiding van pgp-chats via Encrochat en Sky ECC, aanhoudingen verricht voor internationale handel in drugs.

Tijdens het onderzoek ‘Shifter’ kwamen meerdere verdachten in beeld inzake drugshandel. Vijf personen bleken mogelijk betrokken te zijn bij internationale handel in cocaïne, wiet en synthetische drugs, zoals amfetamine-olie en crystal meth. De handel vond volgens een woordvoerder plaats in Nederland en Duitsland.

Het onderzoek werd gestart op basis van onderschepte Encrochat en Sky ECC pgp-chats tussen een aantal personen. De gesprekken hebben geleid naar een 33-jarige man en een 51-jarige man, beide uit Leeuwarden. Uit het onderzoek bleek dat de twee samenwerkten bij de in- en verkoop van drugs en bij het vervoer en het afleveren ervan in Nederland en Duitsland.

Het onderzoek leidde naar informatie dat de harddrugs ‘ice’ (metamfetamine) werd gekocht van een 56-jarige verdachte uit Eindhoven. Via de pgp-telefoons overlegden de verdachten ook over het vervoer ervan. Een vierde verdachte is volgens het OM een vrouw die ervan wordt verdacht dat zij deze drugs heeft vervoerd. Verder bleek tijdens het onderzoek ook dat er voorbereidingshandelingen weren getroffen voor de handel in cocaïne.

Uit analyse van de onderschepte Sky ECC en Encrochat data is gebleken dat de hoofdverdachten voor het versturen van de partijen drugs gebruikmaakten van een pand van een vijfde verdachte. De 59-jarige man uit Leeuwarden werd na onderzoek afgelopen week aangehouden. Hij is weer op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte. Het onderzoek naar drugshandel is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.