Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Enige vrouw in dodencel Verenigde Staten alsnog geëxecuteerd na beslissing Hooggerechtshof

De enige ter dood veroordeelde vrouw in de Verenigde Staten is alsnog geëxecuteerd.

Eerder had de vrouw op verzoek van haar advocaten uitstel gekregen. Het Hooggerechtshof heeft afgelopen nacht (lokale tijd) besloten om de executie door te laten gaan. Het is de eerste vrouw in 67 jaar die door federale autoriteiten is geëxecuteerd.

De 52-jarige Lisa Montgomery werd woensdagnacht doodverklaard nadat ze een dodelijke injectie kreeg in de federale gevangenis in de plaats Terre Haute in de staat Indiana.

De vrouw is veroordeeld voor de moord op de 23-jarige Bobbie Jo Stinnett in december 2004 in Missouri. Het slachtoffer was toen acht maanden zwanger. Montgomery wurgde Stinnett met een touw en sneed daarna haar ongeboren kind uit haar buik met een mes. De baby overleefde het en Montgomery deed enige tijd alsof het kind van haar was.

Montgomery werd na onderzoek aangehouden door de politie en uiteindelijk veroordeeld tot de doodstraf. De vrouw zit sinds 2008 in een dodencel (death row). De 52-jarige Montgomery zou vorige maand al worden geëxecuteerd, maar haar advocaten raakten besmet met het coronavirus. Daarop werd gevraagd om meer tijd om een gratieverzoek in te dienen. Dat verzoek werd toegewezen door de rechtbank.