Moncler jas. © Crime-Nieuws.nl

Enorme kritiek op plan politie om te jagen op dure horloges en jasjes

Er is enorm veel kritiek gekomen op het plan van de Rotterdamse politie om te gaan jagen op dure horloges en jassen die jongeren in de stad dragen.

Dat meldt de Rottterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld. Het is volgens haar een ‘hellend vlak’ als we mensen staande gehouden op basis van kleding die ze dragen. De kans op etnisch profileren neemt toe aangezien agenten zich alleen op bepaalde jongeren gaan richten.

De proef start ook in Rotterdam-West waar voornamelijk jongeren met een buitenlandse achtergrond leven. Agenten gaan bijvoorbeeld geen blanke, blonde Nederlandse jongen aanhouden die met een Canada Goose jas of andere dure merkkleding rondloopt. Alleen als je uiterlijk niet past bij je outfit moet je op straat gaan uitleggen hoe je eraan komt. Volkomen belachelijk!

Los daarvan is het juridisch zeer ingewikkeld om zomaar iemands jas op straat af te pakken. Ook al heb je geen baan of inkomen alsnog is het niet verboden om in een dure jas te lopen. Hij kan geleend zijn, in een aanbieding gekocht, namaak en ga zo maar verder. Hoe wil de politie dat ter plekke gaan uitzoeken? Al met al een dom plan met veel spierballentaal maar geen effect.