Executie enige ter dood veroordeelde vrouw in Amerikaanse gevangenis uitgesteld

De executie van de enige ter dood veroordeelde vrouw in de Verenigde Staten, is voorlopig uitgesteld.

De executie van Lisa Montgomery stond gepland voor 12 januari 2021. Haar advocaten hebben de rechtbank verzocht om een uitstel om de mentale welgesteldheid van de vrouw te onderzoeken. Volgens de advocaten is hun cliënt verstandelijk beperkt en zou er geen executie plaats moeten vinden. Justitie ziet dit anders en wil haar zo snel mogelijke executeren.

Lisa Montgomery is veroordeeld voor de moord op de 23-jarige Bobbie Jo Stinnett in december 2004 in Missouri. Het slachtoffer was toen acht maanden zwanger. Montgomery wurgde Stinnett met een touw en sneed daarna haar ongeboren kind uit haar buik met een mes. De baby overleefde het en Montgomery deed enige tijd alsof het kind van haar was.

Montgomery werd na onderzoek aangehouden door de politie en uiteindelijk veroordeeld tot de doodstraf. De vrouw zit sinds 2008 in een dodencel (death row).

De 52-jarige Montgomery zou vorige maand al worden geëxecuteerd, maar haar advocaten raakten besmet met het coronavirus. Daarop werd gevraagd om meer tijd om een gratieverzoek in te dienen. Dat verzoek werd toegewezen door de rechtbank.