Explosieven voor plofkraken aangetroffen bij inval arrestatieteam in Amsterdam

De politie heeft bij een inval in Amsterdam een grote hoeveelheid explosieven voor plofkraken op geldautomaten aangetroffen en in beslag genomen. Er zijn ook aanhoudingen verricht.

Naar aanleiding van een verzoek van de Belgische autoriteiten in verband met een internationaal onderzoek naar plofkraken, heeft een arrestatieteam donderdagavond een inval verricht. Agenten vielen een woning aan de Bessemerstraat binnen en hebben twee mannen van 35 en 56 jaar oud aangehouden en vastgezet.

Er werden verder dertien zogenaamde pizzaschijven, met explosief materiaal om in een geldautomaat te kunnen stoppen, aangetroffen. Daarnaast werden er ontstekingsmechanismen en een groot aantal Cobra’s van het type 6. In verband met deze vondst is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse gekomen om het pand te doorzoeken.

Vijf pizzaschijven bleken op scherp te staan en zijn in het Westelijk Havengebied door de EOD tot ontploffing gebracht. In één pizzaschijf zit 400 tot 500 gram flitspoeder en heeft een enorm vernietigende kracht.

De 56-jarige verdachte bleek te worden gezocht door de politie en is na het verlaten van de woning in een winkel aangehouden. De 35-jarige bewoner van het pand is in de woning ten tijde van de inval door het arrestatieteam aangehouden.

De Amsterdamse recherche onderzoekt of de aangehouden verdachten en de aangetroffen explosieven en ontstekingsmechanismen gelinkt kunnen worden aan de recente reeks plofkraken in Amsterdam en Uithoorn.