Facebook moet van de rechtbank alle nepadvertenties met mediatycoon John de Mol en bitcoins weren.

John de Mol irriteerde zich aan de advertenties waarin zijn beeltenis en naam werden gebruikt om mensen te lokken naar een bitcoin gerelateerde website. Naast De Mol werden ook afbeeldingen gebruikt van andere bekende Nederlanders zoals onder meer Ali B. De advertenties bleken nep: niet alleen hadden De Mol en anderen geen toestemming gegeven, mensen die op de advertenties ingingen en geld overmaakten, kregen bovendien geen bitcoins en zagen hun geld niet meer terug, meldt de rechtbank. De slachtoffers raakten in totaal 1,7 miljoen euro kwijt.

Na langdurig aandringen door De Mol werden de advertenties waarin hij figureerde uiteindelijk verwijderd. De Mol spande daarna een procedure aan waarin hij eiste dat het Facebook zou worden verboden om de valse advertenties nog langer toe te laten. Ook wilde hij dat Facebook zou worden verplicht de gegevens van de adverteerders met hem te delen en om deze adverteerders voor altijd van Facebook en Instagram te verbannen.

Facebook weigerde aan de eisen gehoor te geven. Volgens het bedrijf doet het al heel veel tegen valse advertenties. Verdergaande acties kunnen volgens het bedrijf niet verplicht worden gesteld, zijn wettelijk ook niet toegestaan en technisch bovendien niet mogelijk. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee en stelt De Mol grotendeels in het gelijk. Als Facebook de uitspraak van de rechtbank niet opvolgt, kan een dwangsom worden opgelegd die kan oplopen tot 1,1 miljoen euro.