Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen een Utrechtse familie voor de handel in hasj vanuit een restaurant en opzetten wietkwekerijen in Spanje.

Volgens de officier van justitie zouden vier van de zeven verdachten een criminele organisatie hebben gevormd. Zij hielden zich volgens justitie bezig met de handel van hasj in Utrecht, levering van drugs aan een coffeeshop in Amsterdam en het opzetten van wietkwekerij in Spanje. Daarnaast zijn hen afzonderlijk strafbare feiten ten laste gelegd zoals witwassen, handel in medicijnen, poging oplichting en het doen van een valse aangifte, wapen- en drugsbezit.

Vier verdachten behoren tot één en dezelfde familie. De 70-jarige vader en zijn zonen van 37 en 45 jaar vormden samen met een 45-jarige medeverdachte deel uit van een organisatie die handelde in hasj vanuit een eetcafé aan de Kanaalstraat. De politie startte in 2015 een onderzoek in naar aanleiding van een melding. Op 9 februari 2016 viel de politie het eetcafé en diverse woningen binnen en werd er beslag gelegd op drugs en een groot bedrag aan contant geld.

In het onderzoek dat volgde ontstond een beeld van de organisatie. De oudste zoon was volgens de officier een soort projectleider. Hij zorgde voor de inzet van mensen en middelen en de bouw van de wietkwekerijen in Spanje. Alles ging niet volgens plan. De oogst werd geript en kort na deze financiële tegenvaller, zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan de handel in medicijnen. Als apotheker drukte hij medicijnen die niet waren opgehaald, achterover en bood die te koop aan, zo is de verdenking. Ook deed hij een valse aangifte van inbraak in zijn woning, met het doel verzekeringsgeld op te strijken.

De 37-jarige broer regelde transporten en trad op als geldschieter. Hij was eigenaar van eetcafé Salaam aan de Kanaalstraat waar werd gehandeld in hasj, zo is gebleken uit beelden. Hij stuurde er twee medewerkers aan. Deze mannen, van 27 en 61 jaar, hadden een uitvoerende rol. De een was bedrijfsleider en de ander stond in het café als verkoper. De zaak is inmiddels gesloten.

Bij doorzoekingen troffen agenten bij de vader een geldbedrag van ruim 75.000 euro. Het geld is in beslag genomen door de politie op verdenking van witwassen. Opvallend is dat op de envelop waar het geld in zat, een datum stond waarop een levering van hasj plaatsvond, aldus het OM.

De 45-jarige medeverdachte zou verantwoordelijk zijn geweest bij het bouwen van wietkwekerijen in Spanje. Via zijn contacten zou er ook wiet geleverd zijn aan een coffeeshop in Amsterdam. Tegen de verdachten zijn celstraffen en werkstraffen geëist. De hoogste straf van 13 maanden is geëist tegen de hoofdverdachte. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.