Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

FIOD legt beslag op 12 miljoen euro aan onroerend goed en bankrekeningen in witwasonderzoek

In een internationaal onderzoek naar witwassen heeft de FIOD en OM beslag gelegd op circa 12 miljoen euro aan onroerend goed en bankrekeningen.

Het vermoeden is dat er door de aankoop van vastgoed crimineel verdiende vermogen uit Rusland zijn witgewassen. Er is beslag gelegd op vastgoed in Zuid-Holland en in Duitsland. Het vastgoed wordt verhuurd. Er is daarom ook beslag gelegd op de huurinkomsten en banktegoeden op rekeningen in Duitsland en Zwitserland.

De Nederlandse verdachten zijn drie rechtspersonen. Achter de rechtspersonen zitten een Nederlandse stichting en een Nederlandse holding die werden bestuurd door een Nederlands trustkantoor. De werkelijke begunstigden zijn vermoedelijk Russische veroordeelden die het vastgoed middels een verhullende constructie zouden hebben aangekocht om hun criminele inkomsten wit te wassen.

De gelden zijn via een Deense en een Zwitserse bank naar de drie rechtspersonen in Nederland overgeboekt. Het Nederlandse trustkantoor maakte een melding van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland). De FIOD heeft administratie in beslag genomen en onderzoekt de zaak.