FIOD verdenkt belastingadviseur van fraude en wegsluizen miljoenen euro’s

De FIOD heeft invallen gedaan en panden doorzocht van een belastingadviseur in Amsterdam. De man wordt ervan verdacht dat hij cliënten geholpen zou hebben met wegsluizen van geld naar belastingparadijzen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de adviseur meerdere cliënten die werken in de media en entertainmentindustrie. Op papier zou hij hen laten emigreren uit Nederland, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. Daarnaast wordt de man ervan verdacht valse belastingaangiften te hebben gedaan.

De man zou voor zijn cliënten ook vennootschappen hebben opgericht in belastingparadijzen zoals Guernsey en Cyprus. Hij vormde daarna vermoedelijk zelf het bestuur hiervan. Het zijn van bestuurder in opdracht van een derde is een trustdienst en dat is niet toegestaan zonder vergunning en die had hij niet. Aldus het OM.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat op deze wijze vele miljoenen euro’s zijn weggesluisd naar het buitenland. De FIOD onderzoekt ook nog of de cliënten van de adviseur wisten dat hij fraude pleegde. Als dat zo is, kunnen ook zij mogelijk worden vervolgd.